Mobilita v rámci Erasmus+ do Lipska

Mobilita v rámci Erasmus+ do Lipska

Ve dnech 23. až 26. května se 30 žáků druhého stupně a 5 vyučujících zúčastnilo skupinové mobility v rámci programu Erasmus+ do německého Lipska. Žáci i vyučující byli vybráni primárně z řad těch zapojených do činnosti žákovského parlamentu na Bakalce, neboť tento konkrétní projekt se zaměřil právě na žákovskou samosprávu.

Zajímá vás, co jsme tam dělali?

Po příjezdu do Lipska jsme navštívili spřátelenou školu a díky seznamovacím hrám se prolomily ledy. Během odpoledne jsme si prohlédli školu, zahradu a zahrála nám školní kapela. Společně jsme si zazpívali a zatancovali. Po příjezdu do hostelu a po večeři jsme šli na večerní procházku Lipskem. 

Středu jsme začali cestou do školy. Vzájemně jsme si představili činnost žákovských parlamentů a věnovali se serióznějším tématům. Před obědem jsme si zahráli kvíz, ve kterém jsme si ověřili nabyté znalosti. Po obědě jsme se rozdělili do týmů a pomocí Ipadů jsme si zahráli orientační hru, která nás provedla po různých památkách. Díky občasnému bloudění jsme dokonale poznali město Lipsko.

Ve čtvrtek jsme opět pracovali. Hlavními tématy byly demokracie a totalitní režimy. Diskuse, kvízy, práce ve skupinách, angličtina, němčina, už jsme se v tom ztráceli a těšili se na oběd a odpolední program. Po obědě nás na radnici přivítala  paní Katja Roloff, která má na starost mezinárodní spolupráci a také partnerství mezi Lipskem a Brnem. Dozvěděli jsme se, jakým způsobem města spolupracují, jaké plány mají, jak dlouho spolupráce funguje a jak jsou si města podobná. Z vyhlídky radnice jsme obdivovali město z ptačí perspektivy. Ten den jsme si ještě zahráli hru, při níž jsme sbírali názory lidí na jejich a naše město a hráli hru "jak dědeček měnil, až vyměnil". 

Při zpáteční cestě jsme se stavili u památníku Bitvy národů, doslova jsme proběhli město Drážďany a z rychlíku poznali Podkrušnohoří.

Je škoda, že výjezd byl tak krátký, moc jsme si jej užili. 

A víte co nás nejvíc bavilo? 

Jak jsme si my holky vyměňovaly s lidmi věci za kolíček, seznamovaly se a nakupovaly. Zpět domů se nechtělo ani jedné z nás.

Gabriela Šimková, Tereza Štolfová, Barbora Vérostová, Kornelia Walraed, žákyně 7.C